Sparandets balans

Sambandet mellan hälsa och ekonomi är i mitt fall ganska stor. Under de senaste åren har jag haft svårt att balansera sparandet och livet. Insikten är att man så lätt spar “för mycket” och sen mår dåligt resten av månaden för att man inte har pengar. Det är varken ett hälsosamt eller speciellt roligt.

Innan jag sparade ihop till buffert satsade jag på att bygga den. Då jag uppnådde det målet under året så kände jag ett lugn inombords. Det betyder att jag nu klarar av oväntade situationer i livet! Jag har råd att bli uppsagt och kan klara mig under ett års tid på de pengar jag sparat undan (utöver inkomster från inkomstförsäkring och akassa). Den tryggheten känns i kroppen, vilket är väldigt fint.

Tidigare har jag, precis som Jan Bolmesson och Moa Diseborn diskuterade i ett avsnitt av RikaTillsammans, haft stora emotionella kopplingar till pengar. En känsla av att “bara jag når summa X, så kommer jag bli lugn”. Precis som känslan av att ha en buffert. Problemet är att det totala lugnet inte infinner sig. Istället flyttas mitt fokus direkt på aktieportföljen och jag sätter igång med nästa milstolpe. Om jag bara uppnår X kr i aktiekapital då… Känslan har varit så stark att jag faktiskt försakat en del av livet för att spara.

Ni ser ju, när det beskrivs svart på vitt så ser det nästintill löjligt ut. Faktum är att pengar inte är lösningen, det är ett medel för att nå lösningar i livet.

Nu har jag haft en period där jag haft många roliga och kärleksfulla stunder. Det har givit mig perspektiv. Ju mer tillfreds jag är med livet i övrigt, desto färre negativa känslor har jag kopplat till ekonomi. De senaste veckorna har också gjort att jag verkligen uppskattar stunder här och nu, som jag vet att jag kommer vara tacksam för senare i livet. Sådana stunder kostar också en del pengar. Det är en fantastiskt fin investering i hälsa. En fantastiskt fin investering för att lugna nerverna för börsnedgångar. Det är sådana stunder som gör mig lycklig.

Jag har länge funderat över om man ska spara järnet eller investera i livet. Efter att ha läst om att ni är många där ute som sparar 15 000 kr / mån, så inser jag att det inte är möjligt för mig. Jag inser att precis som med andra hållbara förändringar måste ta saker i steg. Att gärna göra lite mindre än vad man önskar för stunden, för att orka vara hållbar i längden. Att det även gäller sparande är en ny insikt för mig! Min utmaning är att spendera pengar på värdefulla aktiviteter istället för sparande.

Jag behöver inte skjuta upp all min lycka, utan kan alltså skapa den redan nu. Det har gjort att jag redan vågar ta mig an nya risker som tar mig framåt i livet. Det känns fantastiskt fint!

Hur gör du för att nå sparbalans? 

8 comments

  1. Jättebra Karin!

    Balansen är viktig och det låter som att du håller på att hitta den. Grattis!

    Jag har också tänkt mycket på detta och blev till en början inspirerad av alla som sparar 70% av sin lön. Men sen insåg jag att det inte är något för mig.

    Jag har gått i väggen tidigare och varit deprimerad, det har gjort att jag verkligen tänkt mycket på hur jag vill att livet ska vara.
    Nu börjar jag hitta någon mellanväg och tycker detta beskriver min balans ganska bra:

    https://pappabetalar2018.blogspot.com/2018/10/lata-sig-nu-eller-senare-varfor-inte.html

    Mvh PB?

    Like

    1. Det är inte helt enkelt det här. Tack för din feedback och för att du delar med dig, ska läsa ditt inlägg. 🙂

      Like

  2. Å så fint och tänkvärt inlägg. Minns att jag läste det tidigare och reflekterade över att jag alltid avundats fiskarna, men agerat tvärtom själv. Tänkvärt verkligen och svårt att förstå innan livet testar en lite, så att man förstår på riktigt vad som står på spel.

    Like

  3. Du resonerar klokt här Karin.

    Balans brukar på lång sikt generera både i ett ekonomiskt- och emotionelltkapital.

    Delmål och mål är alltid bra att ha. Och sedan är det nog så att där varje resa slutar där börjar en ny, oavsett vi vill det eller ej. Och ju tidigare vi är förberedda på hur den ska se ut desto lättare eller mer balanserat kan vi ta oss an den.

    När det gäller att koppla bort känslor till pengar resonerar Robert Kiyosakis “Rich Dad” tänkvärt om detta i Roberts bok “Rich Dad Poor Dad”.

    Min egen sparbalans är delvis beroende på livssituation. Exempelvis när jag var sambo med hus hade jag ett sätt att spara, när jag blev ensamstående ett annat. Även under en period av sparande kan det ju skifta, detta då oväntade utgifter eller händelser kan inträffa. Men då jag har en nedskriven “masterplan” så är det lättare att förhålla sig till dessa tillfällen.

    Man behöver nog vara lyhörd och ärlig mot sig själv även när det kommer till privatekonomin, precis som när det kommer till jobb och kärlek med mera.

    Med vänlig hälsning,

    Atlas

    Like

    1. Hej Atlas,

      Tack för din genuina feedback. Vad fint att tänka på ekonomin som ett sätt att vara lyhörd och ärligt mot sig själv med och att sparande är något som förändras genom livet utifrån olika förutsättningar. Tack för boktipset med, ska lägga till den på läslistan.

      Hälsningar,
      Karin

      Like

  4. Mycket klokt resonerat…. vid så unga år 🙂

    “Pengar” är inte ett mål, bara ett medel att nå det man vill kunna göra, både nu och i “framtiden”. Ett bra sparkapital i aktier ger både trygghet och frihet, ganska fantastiskt egentligen… 🙂

    När det gäller långsiktigt sparande och investeringar så är det inte främst månadsbeloppet som är viktigt. Det som är viktigt är tiden och risken, ganska enkelt…

    Spara (ett mindre eller lagom belopp…) regelbundet under lång tid (c:a 25 till 30 år..) och investera (regelbundet…) i aktier med (mycket…) låg risk (dvs “stora, stabila och lönsamma” bolag…),

    De investeringarna kommer att bli många miljoner på slutet och som dessutom ge regelbunden avkastning (utdelningar…) under tiden.

    Lycka till!

    Besser

    Like

Leave a comment

rikedom.blogg.se

Data Science & Femtech

petrusko

Data Science & Femtech

Börs & finans

Data Science & Femtech

Gustavs aktieblogg

Data Science & Femtech

Isabella Löwengrip

Data Science & Femtech

z2036

Data Science & Femtech

Molekylär ekonomi

Data Science & Femtech