Att vara introvert

Inlägget innehåller samarbetslänk från Bokus. Gillar du mina inlägg får du gärna sponsra genom att använda den.

I somras läste jag en bok, som jag kände igen mig mycket i. Den heter Quite – The Power of Inteoverts in a World that Cant Stop Talking. Den handlar om introversion, extroversion och hur vi tillsammans kan nyttja varandras goda sidor på bästa sätt.

Det visar sig att man redan på 4 mån bebisar ser skillnad i reaktionsförmåga på nya intryck. Susan Cain berättar en fascinerande historia om hur det faktisk är fysiska skillnader i hjärnan som skiljer oss åt. Att introverta personer tar in mer stimuli från omgivningen, reagerar på den, och därmed behöver tid att bearbeta intryck. I jämförelse med extroverta personer vars hjärna inte reagerar på samma sätt på nya intryck och därför heller inte behöver motsvarande bearbetningstid.

Att vara introvert är inget dåligt, tvärtom kan dessa utåt sett lugna och analytiska egenskaper vara bra i olika sammanhang. Det jag framförallt tar med mig i boken är att jag kan sänka den inre stressnivån genom att leva mer i linje med min fysiologi. Utefter det designa livet, allt ifrån boende, jobb och socialt liv, för att göda de positiva egenskaperna hos min personlighet och i viss grad faktiskt utelämna de aktiviteter som har för stor negativ påverkan.

Det är också fint att känna till att introverta och extroverta personer får energi av olika slags aktiviteter och i tex. samboförhållanden med en av varje i förhållandet kan det vara värdefullt för relationen att förstå båda parter, att förstå vilka aktiviteter som ger energi, för att kunna komma bra överens och tillgodose behoven för båda.

Quite är otroligt välskriven bok för alla som vill öka sin förståelse för sig själva, sin omgivning och kan även vara ett relationstips!

Vet du om du är introvert eller extrovert?

En reaktion på ”Att vara introvert

 1. Bra skrivet….
  Oberoende om man är introvert eller extrovert så är det viktigt att förstå hur andra personer fungerar och resonerar.
  Just kunskap om och erfarenhet av andra människor gör att man kan undvika många tråkiga situationer.
  Det gäller även investeringar !!! Välj noga vem och vilka du gör dina investerar med…. 🙂

  Besser

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s