Hur du lär dig nya saker effektivt

På Uppsala Innovation Day presenterade Mattias Ribbing om hur man lär sig nya saker på ett effektivt sätt. Han kom med konkreta tips och exempel på hur det kan se ut.

Bästa sättet att lära sig nya saker är genom upplevelser, som event där kunskap sätts i ny kontext. Eftersom att hjärnan inte kan skilja på verklig upplevelse och simulering, kan man försöka simulera upplevelser genom att tänka i bilder. Han visar exempel på innehållsförteckningen i hans nya mattebok:

Det handlar om att leka vidare som barn, även som vuxen. Låt den inre världen växa, låt den bli livlig, skapa inre bilder och låt den världen växa. Då bildas nya minnen.

Om man ändå har ett dokument eller en bok att läsa och lära sig tipsar han om att positionsläsa, dvs läsa ett kapitel i taget i olika miljöer. Då minns hjärnan viktiga händelser i nya miljöer och kommer automatiskt ihåg texten bättre genom att leta sig tillbaka till miljön. Ex.

    Kapitel 1 på soffan
    Kapitel 2 i köket
    Kapitel 3 på toan
    Kapitel 4 utomhus

Ett annat sätt är att gå och lyssna på ljudbok!

Har ni någon gång lyssnat på en presentation där du sedan inte minns vad som presenterats? Det var kanske inspirerande men du minns inte vad som sades. Fenomenet kallas telfonhjärna. Det handlar om att inlärning är en koppling mellan något vi känner till och något nytt. Om vi inte kan koppla ny information till något tidigare minne, uppkommer fenomenet teflonhjärna, eftersom minnet inte har en struktur att fästas i.

För effektiv inlärning tipsar Mattias att börja med att läsa en sammanfattning, för att skapa kunskapsskelett, som mer detaljerad sedan information kan fästas i. Börja därför alltid ny inhämtning med att googla och snabbt bilda dig en övergripande uppfattning om ett ämne, innan du går in på detaljer.

Vi kan alla ta med oss tipsen tillbaka till våra organisationer, speciellt de regeltunga där vi ges en bunt instruktioner med ren att läsa, när vi vet att det kan vara bland de sämsta sätten att ta in information på.

Mycket ny information för mig och en inspirerande föreläsare, kan varmt tipsa er om att lyssna på honom.

Har du fler bra inlärningstips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s