Ändrar kurs

Det är inte fördelaktigt att ha en tillväxtstrategi i en nedgångsperiod. I höstas fick kan känna på ett portföljfall på -20%, det gjorde ont och gjorde mig mer ödmjuk. De återhämtade sig delvis men jag har fått respekt för att inte förlora pengar, Då jag tror på fortsatt börsnedgång har jag sålt av aktierna, även i portföljtävlingen, för att amortera. En omallokering av tillgångar.

Har funderat över att göra en sak i taget, istället för allt på en gång. Så nu under kommande förutspådda nedgångsperiod blir det 1) amortera till 70% belåningsgrad och 2) ökade investeringar när det är färdigt. Att göra en sak i taget kan vara dyrt men ger också ökat ekonomiskt självförtroende i handlingskraft. Har upptäckt att jag har svårt att hålla motivation annars över en lång tid när allt går per automatik.

Under hösten och vintern har jag fått känna på hur det är att äga aktier man inte riktigt känner sig trygg med valet av, det är ännu en bidragande faktor till försäljningen. Det var ett misstag, nu får jag göra om och göra rätt. Framöver kommer jag amortera och i framtiden skapa två nya portföljer; en med Anna Svahns 3 resursallokeringsstrstegi och en med mina egna favoritbolag, de säger att man inte ska ha favoriter men bra bolag ger också bra utdelning över tid. Min styrka som investerare är att hitta bolag med potential, den förmågan har jag delvis tappat med en nästan helt kvantitativ strategi. Tidshorisonten är dessutom mycket längre än 1 år, som har varit nuvarande utvärderingsperiod. Så har bestämt mig för att redigera upplägget lite och fortsätta med en nygammal strategi, får återkomma när det blir aktuellt vilka innehav det är. Vill även poängtera att en tillväxtstrategi fortfarande är fördelaktig i ett uppåtgående börsklimat.

Det är inte bara dåliga nyheter, utan betyder också att jag kommer lyckas nå 70% belåningsgrad på lägenheten inom ett år. Då med enbart 1% amorteringsgrad per månad, vilket ger mer pengar över till investeringar. Känns som ett bra läge nu att ta hem vinsterna och testa ett bygge i taget. En ganska drastisk omallokering. Man är inte bättre än att man kan ändra sig.

3 reaktioner på ”Ändrar kurs

 1. Vad tycker du om äga en lägenhet som investering? Nästan alla ekonomer / investeringsexperter är ju överens om att det är tämligen en dålig idé att lägga så mycket i samma korg plus osäkerheten.

  Jag har själv ägt lägenhet när jag bodde i Skandinavien och det är väl lite vår kultur att man ska äga sitt boende. Bara undrar om en hyresrätt vore bättre och amorteringen kunde gått till investeringar. En lägenhet/hus skulle säkert kunna köpas senare.

  Gilla

  • Jag tror rent investeringsmässigt att det finns hyresrätter som är bättre ekonomiskt än att äga sitt boende. Dock har jag inte varit i närheten av att få en sån då jag inte bor i en stad jag stått i bostadskö i. Så för min del fanns inte det alternativet och jag har köpt mig en bostad vid dålig tidpunkt, vilket fortfarande är långt mycket bättre än att bo i dyr nybyggd hyresrätt. Så svaret på frågan är att det beror på vilka möjligheter man har att utgå ifrån.

   Sen är det osäkert att ha alla kort i samma korg, men det känns bra att säkra upp bostadens känslighet. Äggen är enbart i samma korg i ca ett år, övriga år kommer jag väga upp det genom investeringar i andra tillgångar. Ingen situation jag vill ha för alltid men under en period känns det helt ok.

   Gilla

 2. Jag gissar att du gör helt rätt 🙂 och rekommenderar en investeringsstrategi i 3 delar….

  1) Att amortera ner bostaden till 70 % är självklart en mycket bra målsättning rent investeringsmässigt och det ger också en bra riskbegränsning.
  2) När det är klart så börja med att bygga upp ”ett mindre investeringskapital” som kan användas när det blir tillfälle att köpa ”bra aktier till bra priser”.
  3) När även det är avklarat så kan man börja investera regelbundet för att få hyfsade genomsnittliga inköpskurser.

  Ganska enkelt egentligen….

  Besser

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s