Dröminvesteringar

Jag har reflekterat över att min investeringsstrategi är en kompromiss med mina värderingar och min integritet. Jag vill enbart äga företag jag helhjärtat kan stå för och önska framgång på grund av vilket värde de bidrar med. Idag har jag enbart ett par sådana företag i portföljerna. Biogaia, Immunicum och Simris Alg är de som ligger mig närmast hjärtat. Jag skulle så gärna vilja investera i mindre bolag och supporta deras tillväxtresa på närmare håll. Tills jag har kapital att göra det sysslar jag med tillväxtinvestering med hjärtat i jämställda bolag.

Jag vill som investerare att företag skapar värde på riktigt och löser primära problem. Tänk att det finns så många företag där ute som löser sekundära problem. Skulle det primära sedan lösa sig har de ingen business kvar. Hög risk! Även i så kallade ”kvalitetsbolag”. Jag vill investera i bolag som tar de mest strategiska och mest ekonomiska besluten samt vågar investera hårt i deras linje. Investeringar kostar pengar. Då går man minus ibland.

Som liten aktieägare har man inte så mycket att komma med i det fallet. Vad jag kan göra att promota jämställda investeringar och att titta på trender. Investerare förändrar kraven på bolagen, på riktigt. Därför känns det så viktigt att investera i jämställda bolag. Jämställda bolag tar bättre beslut riktade mot fler kundgrupper, så det är även en fråga om business. Som privatperson saknar jag produkter riktade mot kvinnliga behov. Angående risk, de företag jag önskar äga de som inte presterar en jämnt ökande trend i omsättning, vinst och vinstmarginal. De är istället de som vågar presentera negativa siffror emellanåt. Mindre spel och sminkade siffror till förmån för mera verkstad.

För någon vecka sedan postade Anders Ölwe en tweet som träffade mig rätt i hjärtat och också gjorde att jag kände mig lite skyldig. Det är precis så jag vill investera. Egentligen. Jag känner mig skyldig eftersom det inte är så jag investerar idag. Anders ord värmer rakt in i hjärtat och jag önskar att det fanns fler där ute som honom! Sprid gärna ordet och värmen vidare.

2018-09 Anders Ölwe

Det är få bolag som träffar mig rakt i hjärtat. BioGaia, Immunicum och Simris Alg är de enda börsnoterade bolag som gör det. Om vi skulle drömma oss bort en stund och tänka på vilka bolag jag skulle vilja äga så är det följande:

 • MetaboGen (BioGaia) – Karakterisering av tarmflora
 • Oura – Monitorering av kroppsparametrar för hållbar hälsa
 • Natural Cycles – Monitorering av kroppstemperatur
 • Zozo – Säljer kläder utifrån din egen kroppsform
 • Doloradix – Behandling av kronisk smärta
 • Olink – Test och analys av proteinuttryck i blod
 • Sanalab – Personlig utbildning
 • Welltory – Mätning och program för godare hälsa
 • Börsdata – Ekonomidata för investeringar
 • SAS Institute – System för dataanalys
 • Werlabs – Blodtester för preventiv hälsa
 • Kry – Nätdoktor (älskar inte verksamheten, men vad de gör med vården)
 • OSI-Soft – Samlar data strukturerat för vidare digitalisering

De förändrar världen, vilket jag också vill göra och supporta dem i deras resa. Det var så jag började investera. Det har kostat mig mycket pengar. Gissar att jag blev skrämd och fortsatte på säkrare banor, om än inte helt i linje med min integritet. På så vis kan jag jobba upp kapital för att investera helt i linje med den i ett senare skede.

Tills dess att jag kan investera i onoterade bolag har jag ändå bestämt mig för att köra tillväxtstrategin med hälften jämställt, hälften inte. Det är för att jag vill supporta jämställda bolag som ligger mig varmt om hjärtat, däremot vill jag inte missa avkastning som flera mansdominerade branscher ger och som jag annars missar att ta del av. Testar nu ett par år för att se om jag lyckas bättre.

En dag kanske drömmen om de riktigt intressanta bolagen blir sann. Än så länge finns spåren av den kvar i portföljen Risky Business, med Immunicum som största innehav. Jag vill vara med och bidra till att göra ekonomi till ett varmare ämne. Det handlar egentligen om kärlek och omtanke, vare sig vi pratar om företag, produkter eller för privatpersoner. Att investera i ett bolag som bidrar till utvecklingen av världen är bitvis ingen kul verksamhet, men det värmer i hjärtat. De säger att man ska hålla hjärtat utanför för avkastningens skull, men då tummar jag på min integritet. Därför har jag med en punkt där jag bedömer om jag själv tror på bolaget innan jag investerar.

Vad har du för dröminvesteringar?

2 reaktioner på ”Dröminvesteringar

 1. Wow. Vilket bra inlägg.
  Det är svårt att investera med hjärtat.
  Jag måste erkänna att jag tänker mer på pengarna/avkastningen än vad bolaget gör.
  Har ändå en gräns och just nu är det Cannabis.

  Gillar dock bolag som har ett miljötänk och pratar om jämställdhet. Men det är idag inte det som styr mina investeringar.
  Önskar att jag kunde påverka mer med min investering men tror som du skriver att det är nästintill omöjligt, iaf så länge det handlar om så små summor.
  Vem vet hur det kan se ut i framtiden.
  Kämpa på Karin! En vacker dag står du och är med och förändrar!

  Mvh PB?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s