Fokusera sparandet

Har hittat en tråd i Economista (Aktier och investeringar) – gruppen på facebook om snåltips i vardagen med en otrolig mängd kommentarer. Först vill jag säga att jag är otroligt imponerad över vad folk gör för att spara pengar. De flesta tipsen handlar om ”gör-det-själv”-aktiviteter. Det blir däremot en enkelriktad debatt mot att enbart spara pengar. Samma resonemang kan vi se i #Sparadkrona på Twitter, där man ska spara på kronorna till varje pris (lite överdrivet kanske, men ni förstår poängen).

För min del finns det tre resurser i vardagen: pengar, tid & energi. En besparing av ena innebär ofta även ett användande av en annan resurs. Här kommer exempel kan vara besparingar beroende på alternativkostnad. Vilka alternativ som passar dig bäst beror på vilken prioritering du har i livet just nu. Det är många som använder just tid och energi för att spara pengar, så vi tar det som exempel i det här inlägget.

Här tycker jag ofta debatten blir ensidig mot vad man kan göra för aktiviteter för att spara pengar. Alltifrån matlåda till att köra diskborsten i diskmaskinen. De är alla bra tips. Jag önskar däremot se perspektiv på vilka åtgärder som gör störst skillnad i vardagsekonomin. Då skulle man fokusera sin tid och energi på de aktiviteter som har störst påverkan och sen faktiskt strunta i de små. För den tiden och energin kan man fokusera på andra mer värdeskapande uppgifter i livet.

Det gäller alltså att fokusera åtgärderna till de aktiviteter som gör störst skillnad. För det behöver man data. Om jag gissar så tror jag att mina möjliga besparingar se ut såhär:

Pareto vardagsutgifter

Det skulle göra att prio för besparingar bör vara att skapa ett liv utan bil, ta med matlåda och äta vegetariskt för att få ner matkostnaderna.

Här bör man se upp! Jag kom här på mig själv med att göra en tankevurpa. Låt oss istället titta på hur det faktiskt ser ut i verkligheten.

2018-09 Kostnader 2018-aug

Här kommer transport längre ner i prioritet. Så prioritet för mig borde vara att få ner utgifter inom:

  1. Bas (mat, shopping och behandling, som är mycket kostsam)
  2. Okategoriserat (mest flyttrelaterade utgifter)
  3. Boendekostnader
  4. Transport

Jag bör utifrån detta fortsätta med matlådor, dra ner på shoppingen, flytta (ej aktuellt) och sälja bilen. Allt sparande är positivt, om man på riktigt vill optimera sin livsstil så rekommenderar jag att se över sina utgifter på detta sätt. På så vis kan man prioritera de aktiviteter som gör störst skillnad för dig.

Det vill säga du behöver inte göra allt. Ibland kan jag alltså slarva med att ta med kasse till affären, köpa en kaffe ute osv. utan att få dåligt samvete. Detta eftersom dessa aktiviteter ändå inte skulle göra sån stor skillnad just nu i min ekonomi. Du kan istället lägga den tiden och energin på andra saker i livet som betyder mer för dig.

Vilka utgifter gör störst skillnad i din vardag?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s