Trygghetsnarkoman?

Man lär sig av sina misstag. Jag har nu förstått att jag kört med alltför säkra kort och därmed går miste om avkastning. Kanske det inte ens handlar om pengar, utan om en form av rädsla för att inte ha back-up. Det diskuteras i ett fint avsnitt i RikaTillsammans-podden om att pengar endast är ett medel för det man vill uppnå, se här. I det långa loppet gör ett överdrivet trygghetssäkrande beteende att man går miste om rätt stor avkastning.

Till exempel när jag behövde en bil fick jag låna pengar räntefritt från mina föräldrar. Plikttrogen kämpade jag för att betala lånet så snabbt som möjligt. Det tog 6 månader och sparandet uteblev under dessa månader.

När jag köpte lägenhet gjorde jag likadant. Kämpade för att spara ihop så mycket jag kunde och med föräldrars support kunde jag lägga in 100 000 kr mer än kravet på handpenning, vilket jag gjorde med stolthet. I min värld var det en väl spenderad riskminimerande åtgärd.

Nästa steg har varit spara-till-buffert där jag kämpar för att uppnå målet på 3 månadslöner. Inser nu att jag gjort samma misstag flera gånger och håller på att göra det en tredje gång. Har kört på maximal trygghet.

Under samma tid har mina strategiska portföljer avkastat mellan 20 – och 50 %. Till dessa portföljer har jag sparat ynka 350 kr / mån / portfölj. Så bra avkastning på investerade pengar, men liten total avkastning pga rädsla. Är otroligt tacksam för året som gått. Inser sådär efterklokt att jag ”gått miste” om rätt mycket avkastning.

Går in i en ny period med ett större investerings-självförtroende. Tack vare det och era resonemang funderar jag nu på att öka andelen investeringar drastiskt inför kommande år. Innan jag uppnått buffertmålet. Väl medveten om att det är ett högt risktagande i en osäker period. Frågan är också om jag har befogenhet att vara självsäker eller om det är toppen som talar och jag istället borde sprida mina risker ytterligare?

5 reaktioner på ”Trygghetsnarkoman?

 1. Visst har du ”förlorat” avkastning på detta sättet. Men det gäller också att ens privatekonomi ska kännas okej för just dig.
  Jag själv tycker en stor buffert är onödigt och sover gott ändå. Gör du inte det då är det bättre att ha en stor budget. Tryggheten kan vara värd mycket.

  Kul att läsa dina tankar.
  Mvh PB?

  Gilla

  • Trygghet är absolut värt mycket, inte minst hälsomässigt. Kanske går man plus på det i längden om man är nervöst lagd? 😄 Det är intressant att höra hur du och andra resonerar, tackar för det!

   Gilla

  • Hej Kalle!

   Det verkar inte alls vara självklart. Dessutom är det idag mångmiljonlån även på lägenhet. Vi är många som behöver låna för att ha råd med uppehälle.

   Tack för tips på läsning!

   Gilla

 2. ”Vi är många som behöver låna för att ha råd med uppehälle.”

  Läs länken och fundera på om meningen inte är en tankevurpa!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s